Izložba
od 21.12.2023
do 10.03.2024

Izložba Oštro oko, mirna ruka / Urarski alati, urarska radionica Stjepan Palla - produžena do 10.3.2024.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 21.12.2023 do 10.03.2024

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, 1. kat hale A (stalnog postava), Savska cesta 18
vrijeme održavanja: 21. prosinca2023. – 3. ožujka 2024.
radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 9 – 17 h, subota i nedjelja: 9 – 13 h, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Za posjet izložbi vrijedi ulaznica za stalni postav.

Podržali: Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i civilno društvo.

Autor izložbe: Krešimir Bašić, muzejski savjetnik TMNT

Izložba je informativna s namjerom upoznavanja javnosti s urarskim alatima iz zbirke Obrti Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Želja nam je da izložba bude i poticaj svima zainteresiranima za ovakvu vrstu tehničke baštine da se aktivno uključe u njezino očuvanje.

Urarski alati predstavljeni na izložbi i opisani u katalogu, najvećim dijelom pripadaju razdoblju od 1930-ih do 1960-ih, tako da nedostaje veliki broj predmeta koji su bili u upotrebi u počecima urarstva na ovim prostorima te predmeti novijeg razdoblja, koje obilježava pojava većeg broja naprava i aparata specijalnih namjena.
Naime, svi predmeti donacija su gospodina Stanislava Palle, koji je u suradnji s kustosom Muzeja prikupio ostavštinu svoga oca Stjepana Palle, majstora urara i vlasnika obrta, koja je bila razasuta u obiteljskoj kući. Nažalost, zbog osobnih razloga nije mogao pomoći u obradi predmeta, pa nismo mogli dokumentirati njegovo znanje o njihovoj upotrebi koje je stekao tijekom desetljeća rada s ocem, što je bio temeljni cilj prikupljanja ovih urarskih oruđa.

Da bi sat radio kako treba, mora se održavati, što podrazumijeva čišćenje svih dijelova, zamjenu istrošenih ili oštećenih dijelova te podmazivanje. Ti poslovi obavljaju se u urarskim radionicama, a kako je često riječ o velikom rasponu proizvođača, tipova satova i tehnika izrade, u radionicama je potrebno mnoštvo alata i specijaliziranih naprava, pa urarstvo postaje "zanat od tisuću alata".

Veliki broj predmeta iz urarske radionice s početka prošlog stoljeća, koje ovom izložbom prezentiramo javnosti, donirao je 2010. godine TMNT-u gospodin Stanislav Palla, sin Stjepana Palle. Predmeti su se upotrebljavali za popravak i održavanje mehaničkih satova. Na izložbi su izloženi svi preuzeti predmeti, njih 116, ili 496 dijelova, jer je većina predmeta dio pripadajućih setova – istovrsnih alata, samo različita promjera, dužine i sl.

Od osnovnih alata izloženi su izvijači, pincete, kliješta, čekići, turpije, četke za čišćenje, ureznice i nareznice te škripac. Specijalne urarske alate čine povećala, kliješta za kazaljke, šestar za ravnanje zupčanika, izbijači, razvrtala, gladila i kalibratori, a specijalne urarske naprave tokarilica, sprava za poliranje, prematalica opruge, vaga za ispitivanje ravnoteže i demagnetizator.

Kontakt: kresimir.basic@tmnt.hr, tel. 01/ 4881-624







Fotografije izložbe