Izložba
od 14.12.2023
do 31.12.2023

Hacktonauti – tehnološka utopija u tri čina / Izložba Rastavljene stvarnosti

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 14.12.2023 do 31.12.2023

Poklonjenom se printeru ne gleda u senzor.

- Emard

Objektivna, subjektivna, intersubjektivna, proširena, virtualna, mješovita. 
Rastavljena stvarnost.

Rastaviti, presložiti, savinuti, prelemiti, prepiliti, prebrikati, rašarafiti.
- Iz uobičajenog rječnika hardver hakera

Za Radionin kolektiv integracija tehno-nostalgije, hakerske kulture i zanatskog pristupa tehnologiji stvara dinamičan ekosustav koji slavi tehničku baštinu, inovaciju, individualnost i uključenost zajednice u umjetnički proces.

Prenamjena uređaja ili objekata ne samo da “naše hakabilne” uređaje spašava od preranog odbacivanja, već i potiče dublju povezanost s predmetima koje svakodnevno koristimo. Zadovoljstvo proizašlo iz popravka pokvarenog uređaja, spašavanja elektroničkih komponenti i vraćanja funkcionalnosti nekoj mašini ne samo da smanjuje otpad, već njeguje osjećaj postignuća i zahvalnosti za samo umijeće izrade, za sam obrt izrade.

Promjena namjene uređaja i predmeta dokaz je transformativne moći mašte, dovitljivosti ruku i moćne snage motoričkih vještina čovjeka. Na stara računala, odbačene naprave i zastarjele uređaje ne gledamo kao na smeće, već kao na riznicu komponenti koje čekaju svoju reinkarnirnaciju u nove i inovativne objekte. Hakiranje i prenamjena prikazuje u svoj punini umjetnički potencijal skriven unutar odbačene tehnologije.

Naravno, osim praktičnih aspekata, postoji inherentna ljepota u nesavršenostima koje se nalaze u ručno izrađenim uređajima i prenamijenjenim predmetima. Svaka ogrebotina, svaki trag lemljenja i svaka prenamijenjena komponenta pričaju jedinstvenu priču - priču o (ne)spretnom trijumfu inovacije nad zastarjelim.

U području suvremenog izražavanja, fascinantna konvergencija odvija se na raskrižjima hibridnih umjetnosti, hacker kulture i etosa tehno-nostalgije kroz popravljačke prakse. U tome leži i duboka redefinicija mentalnih i motoričkih procesa stvaranja novih ideja i rješenja, ispreplićući oživljavanje prošlih tehnologija s inovativnim “uradi-sam” praksama, uvodeći ponovno renesansni pristup u ovom izdanju prenamjene elektronike.

Kultura koja stvarateljski pristupa poklonjenom, pronađenom, negdje iz paučene i vlage „iskopanom” komadu hardvera prilazimo gotovo kirurškom preciznošću i strašću laboratorijskog naučnika. Hibridne umjetnosti cvjetaju unutar takvog ekosustava, utjelovljujući fuziju različitih elemenata — stapajući taktilni svijet hardvera s apstraktnim područjima digitalne umjetnosti. 

Ovdje umjetnici i hakeri nadilaze granice, udahnjujući novi život zastarjelim napravama, tiskanim pločicama i prastarim uređajima. To je platno na kojem se nostalgija susreće s inovacijom, gdje katodne cijevi postaju platna za vizualno eksperimentiranje, a vintage matične ploče rađaju skulpture koje utjelovljuju digitalni i materijalni potpis hakera. 

Hakiranje u kontekstu tehnologije ne znači nužno probijanje sigurnosti. Umjesto toga, ono utjelovljuje idejni čin modificiranja ili prenamjene postojeće tehnologije izvan njene namjene. Hakiranje je način razmišljanja — spremnost na istraživanje, eksperimentiranje i pomicanje granica onoga što tehnologija može učiniti. Hakerska kultura time potiče praktičan mentalitet “petljanja i prtljanja” koji motivira pojedince da preuzmu kontrolu nad tehnologijom i oblikuju je prema svojoj viziji i željama, prema građanima.

Ponovno korištenje stare tehnologije pruža nam riznicu komponenti i ideja koje potiču inovaciju. OK je biti tehno-sentimentalan. 

Izlažu: Dimitra Barouta, Paula Bučar, Zvonimir Domazet, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Tomislav Tukša, Aleksandar Vojnić, Ivor Vračević.

Gost: Davor Cihlar
Web: https://hacktonauts.net/

Dizajn postava: Damir Prizmić

Dizajn: Leo Kirinčić

Kustosica: Deborah Hustić
Za Tehnički muzej Nikola Tesla: Markita Franulić
Podrška TMNT: Julija Gracin
Vodič: Vito Menjak
Tehnička podrška postava: Hrvoje Đukez

Tisak: Adria Print Rijeka

Otvorenje: četvrtak, 14. prosinca 2023, 19h
Izložba je otvorena do nedjelje, 31. prosinca 2023., 13h

Radno vrijeme:
Utorak – petak: 10 – 17 h
Subota i nedjelja: 10 -13 h

Organizator: Radiona.org
Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla
Podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova








Fotografije izložbe