Izložba
od 08.07.2023
do 08.07.2023

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 08.07.2023 do 08.07.2023

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama, osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Riječ je o edukativnom odjelu sa svrhom poučavanja o pčelama i njihovoj važnosti za čovjeka i planet Zemlju. Cilj je upozoriti na vrijednost pčela i njihovu korisnost kao oprašivača mnogobrojnih kultiviranih i samoniklih biljaka, obuhvaćajući konkretni primjer grada Zagreba.

Naglasak postava je na sivoj, medonosnoj pčeli, Apis mellifera carnica (Pollmann, 1879.), autohtonoj pčeli na cijelom području Republike Hrvatske i kopnenih susjeda.
Elementima obnovljenog postava, koji uz ogledne košnice s pčelama, uključuju muzejske predmete, modele, tekstualne opise, multimediju, kao i druge interaktivne elemente, pokriva se široki raspon tema: od spomenute uloge pčela kao oprašivača, uloga jedinki u pčelinjoj zajednici te razvoja i načina funkcioniranja zajednice, snalaženja pčela u prostoru, rojenja, medonosnog bilja, povijesti pčelarstva itd., do tema poput učestalijih bolesti, štetnika i neprijatelja pčela te obrambenih sustava zajednice.

Obnovljenim postavom Apisarija u Muzeju je realiziran ambijent u kojemu posjetitelji mogu aktivno stjecati znanje o pčelama promatranjem pčelinjih zajednica, tekstualnim informacijama i različitim aplikacijama na multimediji, od kviza do slagalica ili pak samo predahnuti, opustiti se, sjesti i slušati užurbani zvuk košnica.

Obnovljeni postav ujedno upoznaje posjetitelje sa solitarnim pčelama te ih upućuje da posjete vrt s medonosnim biljem u muzejskom dvorištu u kojem su od 2020. i nastambe sa solitarnim pčelama.

Osim što je tematski stalni postav, Apisarij je ujedno okvir i prostor za niz edukativnih programa tijekom godine.

Obnovu Apisarija financirali su Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.


Impresum obnove stalnog postava A p i s a r i j a  2023.:
Nositelj projekta: Tehnički muzej Nikola Tesla; Markita Franulić, ravnateljica
Autorica stručne koncepcije i voditeljica programa: Katarina Ivanišin Kardum, muzejski savjetnik pedagog, TMNT
Autori arhitektonskog rješenja uređenja interijera: Zvonimir Prusina i Aleksandar Ćelović, disciplina +
Autorica vizualnog identiteta i ilustracija: Narcisa Vukojević, grafička dizajnerica

Sadržaj:
Tekstovi: Katarina Ivanišin Kardum; prof. dr. sc. Janja Filipi, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju,agronomiju i akvakulturu
Tekstovi o medonosnom bilju: dr. sc. Dario Kremer, Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan”
Recenzija tekstova: prof. dr. sc. Nikola Kezić, Sveučilište u Zagrebu, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta; dr. sc. Marica–Maja Dražić, samostalni istraživač
Autor modela pčele u presjeku i cjelovitog modela pčele: Neven Bilić, akad. kipar; Deminutiv studio i Petra Dinjaški Petrović — suradnici
Multimedija: Aplikacija NOVENA d.o.o; videoprilozi u sklopu multimedije: Nikola Kezić — naracija, Katrin Novaković — animacije, Dubravka Sandev — prijevod na znakovni jezik, Dinko Bošnjak — snimanje i montaža
Prijevod: Mirta Jurilj
Lektura: Margareta Medjurečan
Fotografije: Dario Kremer; Gradska pčelarska služba 112 (GPS–112) pod vodstvom HUP-a Pčelinjak; Zvonimir Ambruš, TMNT
Priprema izložaka za izlaganje. Goran Martinović, restaurator, TMNT
Prepariranje izloženih kukaca: Mirna Klaić, kustosica, Hrvatski prirodoslovni muzej
Tehnička podrška: Zvonimir Ambruš, Igor Elez, Marijo Zrna, TMNT i Marko Ambroš, Deminutiv studio
Zahvale: Etnografski muzej, PIP d.o.o., HUP Ulište, HUP Pčelinjak, HUP Propolis, Ivica Grgurić













Fotografije izložbe