Događaj
od 22.ožujka
do 23.ožujka

petak/subota
od 01:00 do 00:00

Obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana 2024. u Tehničkom muzeju

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 22.03.2024

Obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana 2024. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT)

Vrijeme i mjesto održavanja:
petak, 22.3.2024., od 18 do 18:45 sati – predavanje, kinodvorana, TMNT

subota, 23.3.2024., od 10 do 12 sati –  radionica, dvorište, TMNT

Svjetski meteorološki dan, koji se u cijelom svijetu obilježava 23. ožujka, u Tehničkom muzeja Nikola Tesla ove godine obilježit će se dvodnevnim programom: predavanjem 22.3.2024. i radionicom 23.3.2024. Program je nastavak aktivnosti koje se organiziraju uz klimatološku postaju za mjerenje meteoroloških elemenata potrebnih za upoznavanje vremena i klime, koja se nalazi u dvorištu Muzeja.

Predani klimatskoj akciji (At the frontline of climate action) tema je ovogodišnjeg Svjetskoga meteorološkog dana koju je predložila Svjetska meteorološka organizacija. Cilj je pridonijeti razmjeni znanja i iskustava za održiviju sadašnjost i budućnosti za generacije koje dolaze.

Voditeljica programa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 014881643

Program se održava u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ).

- ABC klime, predavanje za građanstvo, petak, 22.3.2024. u 18 sati
Predavačica: Sara Ivasić, DHMZ

Teško da prođe i jedan dan a da se u medijima ne pojavi vijest povezana s klimatskim promjenama. Klimatske promjene doslovno su goruća tema! Kako bi mogli razumjeti što se događa s klimom danas najbolje je krenuti iz početka. Što je to klima? Kako je mjerimo i proučavamo? Od čega se sastoji klimatski sustav Zemlje? Što sve može utjecati na taj sustav? Kako se klima mijenja? Što možemo očekivati u budućnosti? Što mi možemo učiniti? Tema ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana usmjerena je na klimatsku akciju, a jedan od najboljih načina da se uključimo upravo je učenje o svijetu koji nas okružuje.

Sara Ivasić viša je stručna savjetnica na Državnom hidrometeorološkom zavodu. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2022. obranila je doktorsku disertaciju „Daljinski utjecaji na klimatsku varijabilnost područja sjevernog Atlantika i Europe”. Od 2018. do 2023. bila je asistentica na Geofizičkom odsjeku u okviru HRZZ projekta „Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja (CroClimGoGreen)” te je sudjelovala u nastavi na kolegijima preddiplomskoga studija geofizike. Hrvatsko meteorološko društvo dodijelilo joj je 2022. priznanje za mladu meteorologinju, a 2023. Studentski zbor PMF-a nagradu BRDO.


- Mala klimatološka radionica,
radionica za djecu 6+, 23.3.2024. u 10 sati
Voditeljica radionice: Kornelija Špoler Čanić, DHMZ

Pozivamo sve znatiželjne istraživače starije od 6 godina u avanturu istraživanja vremenskih uvjeta! Plastične boce, staklenke, papirnate slamke, karton... zvuči kao razvrstani otpad, zar ne? No, one su i materijal za izradu meteoroloških instrumenata i simulaciju nekih vremenskih pojava! Zanima te kako? Svakako onda dođi na našu radionicu gdje ćemo ti pokazati kako sve to možeš iskoristiti i usput razgovarati o klimatskim promjenama – kako su se dogodile, što je pošlo po krivu i što se može napraviti da se to popravi. 

Kornelija Špoler Čanić meteorologinja je zaposlena na DHMZ-u od 2002. godine. Popularizacijom znanosti kontinuirano se bavi od Festivala znanosti 2005. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na kojem sve do danas drži radionice, predavanja, priprema izložbe, videa… za djecu i sve koji se tako osjećaju. Jedna je od pokretačica programa popularizacije Mala meteorološka radionica te jedna od autorica knjižice pokusa Mali meteorolog. 















Fotografije događaja