Događaj
od 04.lipnja
do 05.lipnja

utorak/srijeda
od 18:00 do 13:30

Popularizacija svemirske industrije

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 04.06.2019

Popularizacija svemirske industrije tema je predavanja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

U utorak, 4. lipnja 2019. u 18 sati u Kinodvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

Popularizacija svemirske industrije

Predavači su Mirta Medanić i Nives Novković, nacionalne kontakt osobe za Hrvatsku za UN-ovu organizaciju Space Generation Advisory Council (SGAC), Zoran Kahrić iz NASA-e te Jeremija Hranjec iz Europske svemirske agencije (ESA).

Predavanje će se sastojati od tri dijela:

  1. SGAC, Svemirska industrija nadohvat ruke

SGAC (Savjetodavno vijeće svemirske generacije) najveća je globalna organizacija studenata i mladih stručnjaka u svemirskom sektoru. Dio je UN-ovog Odbora za miroljubivo korištenje svemira (UN COPUOS). Djeluje u 6 regija na 6 kontinenata i broji više od 15,000 članova koji dolaze iz više od 150 zemalja. Jedna od njih je i Hrvatska. Na predavanju možete saznati više o samoj organizaciji, kako se učlaniti i doprinijeti njezinom radu. Predavačice su Mirta Medanić i Nives Novković.

  1. ICESat-2, Kako NASA mjeri debljinu leda sa 500 km

Životni put NASA satelita iz perspektive inženjera koji je proveo pet godina života radeći na njemu. Od ideje, preko proizvodnje, testiranja i zašto 700kg satelita košta milijardu dolara. Predavač je Zoran Kahrić.

  1. Europski start-up ekosustav u svemirskom sektoru

U Europi postoji 20 inkubacijskih centara Europske Svemirske Agencije čiji je cilj razvoj poduzetničkih ideja vezanih uz svemir. Na predavanju možete saznati što ESA i programi EU nude za razvoj startupova u svemirskom sektoru i vidjeti nekoliko primjera zanimljivih tehnologija razvijenih kroz ovaj ekosustav. Predavač je Jeremija Hranjec.

ULAZ JE SLOBODAN


Tehnički muzej "Nikola Tesla",

Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050

marijo.zrna@tmnt.hr




Fotografije događaja